Thursday, April 7, 2011

Laulut narulle

Olin eilen demolaulajan ominaisuudessa, kun tuttu biisintekijä halusi saada hyvät demot uusista kappaleistaan. Hän koittaa saada niitä eteen päin eri artisteille Suomessa. Biisejä oli kolme ja ne oli tyylillisesti vähän Irinan, Christina Aguileran ja Johanna Kurkelan tyyppistä materiaalia. Kolmessa tunnissa saatiin kaikki purkkiin :). Hyvät tulee!

Studiotyöskentely on aivan oma lajinsa, ja siihen ei voi oikein harjaantua muuten kuin tekemällä. On oma haasteensa ottaa uusi laulu haltuun hetkessä ja tulkita se äänittäjän/tuottajan/säveltäjän toiveiden mukaisesti. Pitää löytyä kykyä heittäytyä ja eläytyä, tulkita, ottaa vastaan palautetta ja ohjeita, muuttaa mm. soundeja ja löytää erilaisia lähestymistapoja. Aina parempi, jos pystyy keskittymään ja pysymään skarppina siinä, mitä tekee. Tauot sopivin väliajoin tekee ihmeitä! Hyvä kuuntelu täytyy olla kohdallaan, jottei tule laulettua liian hiljaa tai kovaa. Luureista on hyvä kuulua taustaa ja omaa ääntä sopivassa suhteessa. Itsekriittiselle minälle voi olla haastavaa kuulla omaa laulua niin tarkasti.

Tärkeää on säilyttää oma visio ja toteuttaa sitä tulkintaa ja kuulokuvaa, mikä itsellä on mielessä. Se voi olla ainoa oikea tapa vetää kappale uskottavasti. Kuitenkin jos kyseessä on demolaulusessio ja laulan kappaletta, johon on valmiina jokin haluttu lähestymistapa vaikkapa soundillisesti, niin tietenkin pyrin toteuttamaan lauluraidat sen mukaan.

No comments:

Post a Comment